När ska vinterdäcken på?

Enligt lag i Sverige så ska man ha däck som är godkända för vinterväglag mellan den 1 December till 31 Mars om det är vinterväglag.
Man behöver ett däckbyte till vinterdäck under denna tiden om det inte räknas som vinterväglag men så fort temperaturerna är låga så vill man byta för att bibehålla grepp.
Däck som räknas som vinterdäck har en mjukare gummiblandning och en mönstring som innebär att man har bättre grepp vid halt och kallt väglag.

Det räcker alltså inte att ha tillräckligt djupt mönster på sina sommardäck för att man ska få köra med dom på vintern utan då använder man dig utav däck som är någonstans mittemellan i mönstring och gummiblandning. Däck som kan köras året runt kallas i folkmun för året-runt-däck.
Det finns inte något som hindrar en från att använda odubbade vinterdäck året om men på sommaren så blir gummiblandningen så pass mjuk att däcken slits otroligt fort.
Det är bekvämt att använda sig av däckhotell Göteborg där det finns mycket alternativ att välja mellan så det är lätt att hitta ett förmånligt däckhotell pris.

Det finns generellt två olika typer av vinterdäck och det är dubbade och odubbade, många gånger är det exakt samma mönster där man helt enkelt inte monterat dubbar på dessa.
Dubbade vinterdäck får man tidigast montera 1 Oktober och måste vara av senast 15 April men odubbade vinterdäck får man köra året runt.
Skulle det råda vinterväglag utanför nämnda tidsperiod så får man använda sig av dubbdäck i dessa fall.

Ett vinterdäck måste ha minst 3 mm mönsterdjup för att vara godkända och ett sommardäck på 1,6 mm men vid regn och vått väglag så rekommenderas det att man har minst 3 mm.
Många väljer att köra slut på sina vinterdäck på sommaren om mönsterdjupet ligger nära eller under 3 mm när det är dags att byta till sommardäck.

Man ska tänka på att det finns områden som har förbud mot dubbdäck där förbudet kan gälla ett område i en stad eller ett helt land i Europa.