5 tips på hur man kan gynna miljön genom sina inköp

5 tips på hur man kan gynna miljön genom sina inköp

 

Avfall kommer i många olika former. Det kan bland annat handla om matavfall, plastavfall, eller avfall från teknik. Varje gång vi köper in saker till våra hushåll behöver vi göra oss av med våra förra saker. Om vi till exempel köper in en ny mobiltelefon, behöver vi kasta bort vår gamla, för att göra utrymme för den nya. Det kan vara otroligt dåligt för miljön att konsumera ny teknik, då den gamla tekniken oftast hamnar på fel platser på jorden, om man inte återvinner dem på rätt sätt.

 

Vi konsumerar teknik på ett sätt idag som vi aldrig tidigare gjort, och vi behöver köpa nya enheter för att arbete, skola och vardag ska fungera som de ska. Oftast går man bara till affären och köper en sprillans ny mobiltelefon, eller kanske till och med beställer en via nätet som måste fraktas långa vägar. Både inköpet av nya enheter, frakten och avfallet från de gamla enheterna är farliga för miljön och kan resultera i avfall som verkligen inte gör vår jord gott.

 

Så hur ska man tänka, om man vill vara snäll mot miljön samtidigt som man behöver köpa en ny enhet? Jo, det finns många saker som man kan göra. Läs vidare för att ta del av våra fem bästa tips på hur man kan gynna miljön – bara genom sina inköp!

 

  1. Köp begagnat

 

Begagnade datorer fungerar minst lika bra som nya. Många människor säljer av sina gamla enheter, som kanske inte ens är särskilt använda, enbart på grund av att de köpt en ny enhet. Ta tillvara på dessa chanser och handla nya enheter begagnat för att minska på avfallet och återanvända istället för att köpa nytt. Man kan dessutom få tag på billiga datorer som knappt är använda om man vet var man ska leta.

 

  1. Köp lokala produkter

 

Det kan vara lockande att beställa den där supercoola gamingdator från Kina, som verkligen har ALLT! Men – hur bra är det för miljön att behöva frakta en stor dator över hela världen? Det finns mängder av teknik, gammal som ny, som går att köpa i Sverige. Genom att spara in på frakten sparar man även på miljön. Men då kanske ni tänker – flygplanen med frakt kommer ju ändå att gå, så varför ska inte jag kunna köpa det jag vill ha? Jo, för att en person kan ha större påverkan än vad man kan tro. Om alla börjar tänka miljösmart kommer frakterna att gå mindre ofta, vilket sparar på miljön.

 

  1. Köp inte bara för att

 

Tänk alltid efter en gång innan ett inköp av teknik och ställ frågan – behöver jag verkligen det här eller köper jag det bara för att? Om svaret är den senare, köp det inte! Spara på miljön och plånboken och köp bara in ny teknik om det verkligen finns ett behov för det. Och om man behöver köpa till exempel en ny surfplatta, leta efter en begagnad ipad så sparar man både pengar och miljön.

 

  1. Ta vara på gammal teknik

 

Det finns mängder av begagnade mobiler och andra enheter till salu idag. Om man har en trasig mobiltelefon, kanske man kan köpa in en begagnad och ta delar från den för att laga sin istället för att köpa en ny? Att ta till vara på teknik är ett bra sätt att spara på miljön.

 

  1. Återvinn gamla enheter

 

Sist men inte minst – återvinn de gamla enheterna när ni köper in nya! Lämna in dem till återförsäljare eller släng dem på rätt ställe på återvinningen. Det är inte bra att bara lägga dem i en låda eller kasta i vanliga sopor. Återvinn eller sälj era gamla enheter.