Läs böcker för att boosta hela dig

Läser du böcker? Nej? Tja, du är inte ensam om att (inte) läsa mycket. De flesta läser inte mycket, särskilt som vuxna. Men borde du? Vi tycker ja.

Att läsa böcker är definitivt bra för hjärnan. Läsning främjar inte bara inlärning, utan det hjälper också till att förbättra minnet och kognitiva funktioner. Dessutom kan läsning öka problemlösningsförmågan och kreativiteten. Dessutom har det kopplats till ett hälsosamt känsloliv genom att främja empati och vänlighet. Sammanfattning: Läsning är fördelaktigt inte bara för att lära sig ny information, utan för att förbättra alla aspekter av mentalt fokus och välbefinnande också!

Att läsa kan vara ett bra sätt att lära sig nya saker, även praktiska grejer som badrumsrenovering Stockholm. Läsning förbättrar inte bara ditt ordförråd och din förståelse, det låter dig också utforska olika perspektiv och hitta lösningar på problem som du kanske inte annars hade kunnat lösa.

Dessutom, genom att läsa artiklar eller böcker om ämnen som är intressanta för dig, kommer du att börja utveckla en förståelse för dessa ämnen som är djupare än vad som presenterades i originalkällan. Denna djupa förståelse gör att du kan tillämpa kunskap mer effektivt när du studerar andra ämnen relaterade till det aktuella ämnet.

Så hur ser du till att läsning leder till lärande?

Det finns flera faktorer inblandade i denna process, men det viktigaste är att läsarna väljer sitt eget material på ett klokt sätt. Att välja lättläst litteratur med rimligt innnehåll (och inte en hel facklitterär manual om t.ex. stambyte Stockholm) är ett sätt att snabbt börja bygga upp värdefulla kognitiva färdigheter. Men om hastigheten inte är en prioritet, kan det vara ett bättre alternativ för dig personligen att välja hårdare texter. När allt kommer omkring lönar sig hårt arbete alltid.

 

Här är några bra anledningar till varför läsning kan boosta hela din hjärna:

Det ökar intelligensen – Som Dr Seuss en gång skrev: ”Ju mer du läser, desto fler saker kommer du att veta. Ju mer du lär dig, desto fler ställen kommer du att gå.” Att dyka ner i en bra bok öppnar upp en hel värld av kunskap från en mycket ung ålder. Exponering för ordförråd genom läsning (särskilt läsning av barnböcker) leder inte bara till högre poäng på läsprov, utan också högre poäng på allmänna intelligenstest för barn. Dessutom kan starkare tidiga läsfärdigheter innebära högre intelligens senare i livet.

Hjärnan älskar att utmanas  – Regelbunden läsning hjälper dig inte bara att göra dig smartare, utan det kan faktiskt också öka din hjärna. Tvärtom kan bristen av utmaningar göra att den möglar över tid, som svartmögel badrum. Precis som att ta en joggingtur och tränar ditt kardiovaskulära system, förbättrar läsning regelbundet minnesfunktionen genom att ge din hjärna ett bra träningspass. Med åldern kommer en nedgång i minne och hjärnfunktion, men regelbunden läsning kan hjälpa till att bromsa processen och hålla sinnena skarpare längre, enligt forskning.

Läsning kan göra dig mer empatisk – Att gå lite vilse i en bra bok kan göra det lättare för dig att relatera till andra. Litterär fiktion, specifikt, har kraften att hjälpa sina läsare att förstå vad andra tänker genom att läsa andra människors känslor, enligt forskning från de stora tänkarna. Effekten är mycket mer betydande för dem som läser skönlitteratur i motsats till dem som läser facklitteratur. ”Att förstå andras mentala tillstånd är en avgörande färdighet som möjliggör de komplexa sociala relationer som kännetecknar mänskliga samhällen”, skrev David Comer Kidd och Emanuele Castano om sina upptäckter. Låter komplicerat, men det är ”viktig skit”, som kidsen skulle säga. Om du inte relaterar till andra blir du snabbt ensam och ineffektiv.