Hur du målar som ett proffs – den kompletta guiden!

Målning behöver inte vara ett jobb enbart för proffs – och vi menar det! Med rätt verktyg och förberedelser kan du behärska konsten att måla en innervägg själv. Välkommen till vår guide, skriven av vår egen målare Fritz Freidrich, en erfaren målare som har jobbat länge och med stor framgång inom måleri Stockholm, och därför har erbjudit sig att dela med sig av sina bästa tips. Vi kommer att ta detta steg för steg – på så sätt kan dui följa med oavestt om du är nybörjare eller lite mer garvad.

Hur man börjar – första steget

Instruktionerna för att måla väggar är ganska enkla – skär i kanterna med en pensel och fyll sedan i med en rulle. Med detta i åtanke går det mycket snabbare att måla en vägg när två personer arbetar tillsammans: den ena använder en pensel för att skära i hörnen i sektioner och den andra följer med en roller och fyller i. Tandemmålare kan eliminera alla varv. märken orsakade av applicering av rullad färg på en kant som redan är torkad. Har du inga kompisar eller en driftig sambo? Ingen fara, det går så bra så att göra det själv också. Vi menar bara att  det går fortare om ni är fler!

Så, är du redo för nästa steg? Vi visar dig hur du förbereder väggar för målning, plus väggmålningsteknikerna som lovar att få jobbet gjort rätt. Självklart behöver du lite prylar, om du ska måla.

Vad du behöver – utrustning och verktyg

  • Trasa
  • Spackel
  • Kvast, dammmopp eller dammtrasa
  • Liten, handhållen behållare
  • Vinklad skärpborste
  • Målarrulle
  • Rullbricka

Vad du behöver – material

  • Ytmassa
  • Finkornigt sandpapper
  • Gipsplåster, om det behövs
  • Nonsudsy trinatriumfosfat, även känd som TSP
  • Primer, om det behövs
  • Målare tejp
  • Latexfärg

Instruktioner

Gå till järnaffären (eller beställ online, det går ofta rätt enkelt att göra det nu för tiden även för byggvaror) för att välja dina väggfärger. Välj latexfärger i satin eller äggskal för de flesta innerväggar. Slitstarka halvblanka färger är blankare och kan användas på köks- och badrumsväggar. Välj platta ytskikt för väggar med brister; platta ytskikt döljer defekter. Blankare glans framhäver brister. När du har blandat din färg, applicera den på dina väggar inom 24 timmar – längre än så och färgämnet börjar separera från basfärgen och din väggfärg kommer inte att täcka ens.

Förbered sedan rummet genom att flytta ut små möbler. Skjut större bitar till rummets mitt och täck med plast. Ta bort alla väggmonterade armaturer och hårdvara; ta ner gardiner och konstverk. Täck strömbrytarplattan och uttagsöppningarna med plast och målartejp.

Överväg också att justera rummets luftfuktighetsnivåer. När du målar inne i ditt hus behöver du inte oroa dig för att regnet öser ner din nymålade yta. Du bör dock vara uppmärksam på innetemperaturen och luftfuktigheten. Interiörfärg går lättare och torkar mer jämnt i måttliga temperaturer och medelfuktighet. Fråga din leverantör om de invändiga temperatur- och luftfuktighetsintervall som är bäst lämpade för din färg. Du kan behöva justera termostaten, öppna fönster eller lägga till en frånluftsfläkt för att kontrollera temperaturen. Om luften är tung av fukt (ofta när det regnar ute), kanske du kan minska luftfuktigheten genom att sätta på luftkonditioneringen till en låg nivå eller ta med en avfuktare i rummet. För att höja luftfuktigheten i ett torrt rum, kör en luftfuktare.

Sopa och damma

Använd en kvast eller dammmopp för att sopa damm och spindelväv från rummets tak, väggar och träslöjd. Om det är mycket damm i rummet, dammsug också för att få bort partiklar som kan fastna i färgen. Torka av socklar och trimma med en mikrofiberduk.

Reparera väggytan (om det behövs)

Använd sedan en spackel och ytmassa för att fylla spikhålen. Sprid ytmassa tunt över varje hål med hjälp av en X-motion. Skrapa bort överskott. Låt torka. För alla hål som är större än ett skruv- eller spikhål, använd en gipslapp eller reparationssats för gips. Se till att du inte skrapar för mycket, vilket gör att blandningen är i nivå med väggen. Det är bättre att lämna en liten kulle och slipa ner den när den är torr för att undvika krympning och en uppenbar divot i väggen.

Sandpappra och slipa – ett himla jobb

Slipa de lappade områdena med finkornigt sandpapper tills det är slätt och jämnt med väggen. Om du slipade för aggressivt eller om ditt spackel krympte i hålet, upprepa föregående steg och slipa igen tills du når önskad finish. Torka bort eventuella rester med en mikrofiberduk.

Tvätta väggarna

Arbeta från golvlister och uppåt, tvätta väggar och träslöjd med TSP och vatten. Var särskilt noga med att avlägsna feta rester; fett kan störa färgens vidhäftning och skapa en ojämn finish. Skölj väggar med vatten och låt torka helt innan du börjar måla.

Tejpa lister, dörrar, fönster och annat som ska skyddas

Lägg ner droppduk. Skydda träslöjd, tak och andra icke-väggiga ytor med målartejp. Fäst tejpen ordentligt på ytor i en rak linje, se till att tejpens kanter inte inkräktar på områden som ska målas.

 

Steg två (eller tre) – själva målningen

Börja med att fylla en liten handhållen behållare med färg. Arbeta på en vägg i taget, använd en vinklad skärpborste för att applicera linjer av färg (skär in) längs toppen av väggen, runt fönster- och dörrlist, ner i hörnen och ovanför golvlisten.

Börja sedan måla i ett hörn, rulla färg i ett W-mönster över väggarna. Arbeta i små sektioner på 3 till 4 fot, få jämn täckning innan du går för långt längs väggen. Om din räckvidd är lite kort (det är okej, jag är inte heller lång), fäst rullen på en förlängningsstång. När du har fyllt i området avslutar du det med lätta vertikala drag för att jämna ut färgen och ta bort rullmärken. Växla mellan att skära in och rulla tills du har färdigställt en vägg.

Kontrollera sedan målade väggar för brister, missade fläckar, texturfärg eller dropp; försök att reparera defekter innan färgen torkar. Hur mycket tid du behöver för att latexfärg ska torka och härda ordentligt beror på vad du tänker göra med den efter att den har applicerats.

I allmänhet måste du vänta minst 2 timmar innan du applicerar nästa färgskikt. Du kan behöva vänta ännu längre om förhållanden, som hög luftfuktighet eller låga temperaturer, saktar ner torkningsprocessen, om du har applicerat färgen i ett tjockt lager eller om du har applicerat en kraftigt tonad färg (en med mer än 8 uns färgämne per gallon). Om färgen får blåsor, skrynklar eller lyfter, eller om den har en ojämn glans, måste den torka längre innan den målas om eller appliceras på en väggfärgsdesign.

När det är klart – ta bort tejp och beundra ditt hantverk!

Ta bort målartejpen så snabbt som möjligt medan färgen fortfarande är klibbig. Detta kommer att förhindra att tejpen fastnar på väggen.

Om allt har gått bra har du nu en fantastiskt fin, snabbt och framförallt kvalitativt målad vägg! Ja, förhoppningsvis flera väggar, i och för sig. Hoppas verkligen att denna något längre guide har visat er att det inte alls är svårt att måla som ett riktigt proffs – som så många saker inom hantverk och kreativitet handlar det om information, gott förarbete och att hålla tungan rätt i munnen! Om det istället inte har gått så bra, ja… då kan du alltid kolla efter bästa målare stockholm pris.